Persbericht

David Clarinval beloont, samen met Alexander De Croo, het Belgische Meesterschap

De Minister van Zelfstandigen, Kmo's en Middenstand, David Clarinval, organiseerde op maandag 16 mei de 1ste editie van de ceremonie van meesterschapwedstrijden in aanwezigheid van Eerste Minister Alexander De Croo.

Tijdens de ceremonie, die in het Egmontpaleis plaatsvond, werden de winnaars van de officiële meesterschapwedstrijden in de bloemetjes gezet. Deze wedstrijden belonen de beste beoefenaar van het betrokken beroep die in België actief is. Voor deze eerste editie heeft minister Clarinval medailles uitgereikt aan de winnaars van de laatste edities van de wedstrijden Eerste Kok, Eerste Kaasmeester, Eerste Beenhouwer en Eerste Maître d'Hôtel van België. Minister Clarinval wil de aandacht vestigen op deze wedstrijden en hun winnaars, die een prachtige illustratie zijn van de Belgische knowhow.

Bij deze plechtigheid was ook Sabine Laruelle aanwezig, voormalig minister van Zelfstandigen, Kmo's en Middenstand (nu Waals parlementslid), die de wet van 13 mei 2009 betreffende de officiële meesterschapwedstrijden heeft geïnitieerd.

Het doel van deze op nationaal niveau georganiseerde wedstrijden is de beste beoefenaar van het betrokken beroep te belonen aan het eind van een door een organisatiecomité opgestelde proef. Deze proef wordt beoordeeld door een jury bestaande uit vakgenoten en praktijkopleiders. Op dit moment zijn vier organisaties erkend om dit soort wedstrijden te organiseren:

·                 Club Prosper Montagné (Eerst Kok)

·                 UZKK (Eerste Kaasmeester)

·                 Landsbond der Beenhouwers, Spekslagers en Traiteurs van België (Eerste Beenhouwer)

·                 FETAM - Federation of Table Masters (Eerste Maître d’hôtel)

 

Het stimuleren, verbeteren en belonen van Meesterschap zijn de doelstellingen van minister Clarinval: "Meesterschap gaat verder dan de eenvoudige beheersing van de regels van de kunst van het beroep, zij wordt ook gewaardeerd op basis van het vermogen om zich te onderscheiden van de rest. Als minister van Zelfstandigen en Kmo's wil ik deze wedstrijden nieuw leven inblazen in samenwerking met de FOD Economie.

Het is in deze geest dat ik er trots op ben om, in het gezelschap van Eerste Minister Alexander De Croo, de winnaars van de laatste edities van deze wedstrijden te huldigen. Ik wil hen nogmaals feliciteren, want zij zijn de beste ambassadeurs van onze zeer gewaardeerde en erkende Belgische knowhow. Ik hoop dat dit evenement om de twee jaar zal worden gehoude, zodat de winnaars en finalisten van de wedstrijden die in dit interval worden georganiseerd, bijeen kunnen komen”.

Tot dusver gaat het alleen om koks, beenhouwers, kaasmeesters en maîtres d’hôtel die betrokken zijn bij de organisatie van deze nationale wedstrijden. Ter gelegenheid van deze plechtigheid wenst minister Clarinval andere ambachten ertoe aan te zetten aan deze wedstrijden deel te nemen. Daartoe kondigde minister Clarinval tijdens de avond de invoering aan van nieuwe wedstrijden voor professionele uitmuntendheid in de sector van de barista's. Tot slot onthulde de minister ook het nieuwe logo dat de toekomstige winnaars zal vergezellen.

Laureaten van de wedstrijden:

  • Abel Demeestere, 1e Kok 2022 (Restaurant Hof Van Cleve, Kruishoutem)
    Ruben Lamiroy, 1e Kok 2021 (Restaurant De Koolputten, Waasmunster)
  • Véronique Socié, 1e Kaasmeester 2016 (Fromagerie La Cabanière, Sombreffe)
    Vincent Verleyen, 1e Kaasmeester 2014 (Fromagerie du Samson, Gesves)
  • Cédric Mortier, 1e Beenhouwer 2021 (Slagerij Mortier, Deinze)
    Filip Vermeulen, 1e Beenhouwer 2018 (Slagerij Vermeulen, Evergem)

Simon De Tavernier, 1e Maître d’hôtel 2022 (Château du Mylord, Elzele)
Sam Verheecke, 1e Maître d’hôtel 2021 (Hotel Spermalie, Brugge)