David Clarinval, Minister van Landbouw, ondertekent Koninklijk Besluit ter bestrijding van infectieuze boviene rhinotracheïtis (IBR) in België
David Clarinval, Minister van Landbouw, ondertekent Koninklijk Besluit ter bestrijding van infectieuze boviene rhinotracheïtis (IBR) in België
Infectieuze boviene rhinotracheïtis (IBR) is een virale ziekte die wordt veroorzaakt door het boviene herpesvirus type 1 (BoHV-1). België is al jaren betrokken bij de bestrijding van het virus. Het ontwerp van koninklijk besluit van minister Clarinval zal daartoe bijdragen en de Belgische buitenlandse handel in veilige sanitaire omstandigheden bevorderen.
De bestrijding van infectieuze boviene rhinotracheïtis is sinds 2012 verplicht voor rundveehouders. Sindsdien zijn verschillende maatregelen genomen om het virus in de Belgische rundveestapel uit te roeien. De laatste jaren is het aantal virusvrije beslagen gestaag toegenomen. Er wordt echter regelmatig geconstateerd dat sommige beslagen opnieuw besmettingen kennen, vaak na de aankoop van een nieuw rund. Dit wijst erop dat een deel van het virus nog steeds circuleert. Er moeten dus aanvullende maatregelen worden genomen om binnen afzienbare tijd een virusvrij statuut op het niveau van de lidstaten te bereiken.
Het ontwerp van koninklijk besluit is een programma ter bestrijding van een virus met een grote economische impact, zonder enige zoönotische component, waarin de bestrijdingsstappen stap voor stap worden gedetailleerd en waarin de procedures voor de toekenning van de ziektevrije status van beslagen, verworven door 98,6% van de Belgische veestapel, worden uiteengezet.
De strijd tegen IBR wordt georganiseerd dankzij de actie van de FOD Volksgezondheid, de bestrijdingsverenigingen DGZ, ARSIA en het FAVV. In het ontwerp van koninklijk besluit worden de te volgen stappen in geval van het vaststellen van een geval, de vaccinatievoorwaarden en de kwalificaties van de beslagen nader omschreven.
Minister Clarinval onderstreept het belang van de tekst: "Er staat op sanitair vlak veel op het spel voor veehouderijen en de ontwikkeling van het IBR-virus zou een zeer belangrijk economisch risico voor België vormen. Daarom moet alles in het werk worden gesteld om ervoor te zorgen dat deze ziekte verdwijnt, teneinde de gezondheid van onze rundveestapel te waarborgen en ons exportpotentieel te behouden.”