Persbericht

De Fipronilcrisis, een afgesloten zaak

Het is zover. Alle ondernemingen die getroffen werden door het illegale gebruik van Fipronil kregen een schadevergoeding. Deze vergoedingen zijn in totaal goed voor 12 miljoen euro. Het einde van dit proces betekent dat we de bladzijde van de crisis uit 2017 definitief kunnen omslaan.

In 2017 werd ons land getroffen door de Fipronilcrisis, een insecticide die illegaal werd gebruikt in pluimveestallen, waarbij een grote hoeveelheid door onze boeren geproduceerde eieren besmet raakten.

Naar aanleiding van deze zaak werden een wet en twee koninklijke besluiten uitgevaardigd om de betrokken ondernemingen te compenseren: het eerste besluit had betrekking op de primaire sector, het tweede op de verwerking en distributie van producten op basis van eieren.

Dit compensatieproces loopt eindelijk ten einde. Voor de primaire sector werden in 2018 al 76 bedrijven vergoed voor een totaalbedrag van € 11.079.1013,76. Voor de verwerkings- en distributiesector zullen 31 bedrijven een totaalbedrag van € 915.517,56 ontvangen. Het gaat om pakstations, slachterijen en ondernemers die verwerkte eierproducten produceren. Bijna alle bedragen zijn uitbetaald, met uitzondering van twee dossiers die nog moeten worden afgerond.

David Clarinval, de minister van Landbouw, is blij dat hij dit pijnlijke dossier aan het begin van zijn mandaat kan afsluiten. "Het is aan Justitie om degenen te vervolgen die verantwoordelijk zijn voor een grootschalige fraude die de hele sector van gevogelte en verwerkte eierproducten heeft bestraft. Ik ben blij dat ik een door mijn voorganger opgestarte zaak kan afronden, waardoor al deze bedrijven kunnen worden gecompenseerd.”