Rapport van de burgerbevraging ‘Een land voor de toekomst’ overhandigd aan de Federale Regering en het Federaal Parlement
Op 25 april 2022 lanceerde de Federale Regering via het online platform ‘Een land voor de toekomst’ een burgerbevraging over de toekomst van onze democratie en staatsstructuren. Alle bijdragen zijn intussen opgenomen in een rapport. Dat rapport wordt vandaag aan de Federale Regering en het Federaal Parlement bezorgd.
Het doel van de bevraging was deelnemers de mogelijkheid te bieden hun mening te geven over één van dezes grote thema's: de rol van de burger, de grondrechten, de organisatie van ons land, de bevoegdheidsverdeling tussen de verschillende overheden in België, de werking van het Parlement en de regering en de organisatie van de verkiezingen.
Alle burgers en ook het middenveld, de academische wereld, experten en lokale overheden werden aangemoedigd om aan dit initiatief deel te nemen. Dankzij tools en ondersteunend educatief materiaal konden zij zelf dialoogmomenten organiseren met hun leden, studenten en anderen. Het educatief materiaal zal bovendien beschikbaar blijven op de website eenlandvoordetoekomst.be.
Het proces en de inhoud van de burgerbevraging werden omkaderd, begeleid en gevalideerd door een Wetenschappelijk Comité. Dat Wetenschappelijk Comité bestaat uit erkende experten met relevante en gevarieerde expertise, zoals grondwetspecialisten, politicologen, economen en experten op vlak van burgerparticipatie en automatische gegevensverwerking.
De bevraging resulteerde in een rapport dat vandaag aan de Federale Regering en het Federaal Parlement wordt bezorgd. Het zal vanaf morgen ook raadpleegbaar zijn op de website www.eenlandvoordetoekomst.be.
Het rapport is opgesteld door het consortium DBP Partners (bestaande uit Tree, Indiville en Levuur), in samenwerking met verschillende academici, waaronder Patricia Popelier (Universiteit Antwerpen), Jean-Benoit Pilet (Université Libre de Bruxelles) en Dave Sinardet (Vrije Universiteit Brussel).
De ideeën uit het dialoogplatform kunnen als inspiratiebron dienen in het Federaal Parlement en de Federale Regering voor de politieke dialoog rond de voorbereiding van een toekomstige staatshervorming en voor de reflectie over hervormingen met betrekking tot bijvoorbeeld kieswetgeving, snellere regeringsvorming, partijfinanciering of burgerparticipatie in het politieke besluitvormingsproces.
Daarnaast is het ook de bedoeling dat een aantal thema's uit het verslag in de Kamer van Volksvertegenwoordigers verder wordt uitgediept in burgerpanels of gemengde commissies, waar burgers en parlementsleden met elkaar in dialoog gaan. Op 9 februari 2023 heeft de Kamer van Volksvertegenwoordigers de wet voor de loting van burgers voor deze burgerpanels of gemengde commissies goedgekeurd.
"Nadenken over de toekomst van ons land moeten we samen doen. Dankzij de brede waaier aan visies en aanbevelingen van deelnemers vormt dit rapport een rijke input voor de volgende fase, en kunnen we het debat rond democratische vernieuwing en institutionele hervormingen verderzetten en tot meer innovatieve ideeën komen", aldus ministers Annelies Verlinden en David Clarinval.