De Centrale Raad voor het Bedrijfsleven brengt een eerste verslag uit over de loonmarge voor 2025-2026

De Centrale Raad voor het Bedrijfsleven (CRB) heeft op 19 februari 2025 een eerste verslag gepubliceerd waarin gedetailleerde berekeningen worden gepresenteerd van de maximaal beschikbare loonmarge voor 2025-2026. Dit verslag werd opgesteld in het kader van de wet van 26 juli 1996 tot bevordering van de werkgelegenheid en tot preventieve vrijwaring van het concurrentievermogen.
Het doel van de wet bestaat erin ervoor te zorgen dat de loononderhandelingen verenigbaar zijn met de doelstellingen op het vlak van tewerkstelling en competitiviteit. Zo voorziet de wet dat de gemiddelde uurloonkost in de privésector in België op dezelfde manier moet evolueren als in drie referentielanden: Duitsland, Nederland en Frankrijk.
Door competitieve loonvoorwaarden aan te houden, stimuleert de wet ook aanwerving en bevordert zij het behoud van bestaande jobs. Zij is een essentiële garantie tegen de toename van de werkloosheid.
Een marge van 0% voor 2025-2026
De maximummarge vormt een plafond voor de werkelijke loonsverhogingen gedurende de twee jaar van het Interprofessioneel Akkoord (IPA) op sectoraal, ondernemings- of individueel niveau.
Deze marge bedraagt 0% voor 2025-2026.
Verwachte stijging van de loonkosten in de referentielanden: +1,0%
- Correctie voor de veiligheidsmarge: 0,5%
- Correctie op basis van het vorige loonakkoord: 0,5%
- Beschikbare marge voor 2025-2026 : 0,0%
Start van de onderhandelingen tussen de sociale partners
De publicatie van het verslag van de CRB luidt de start in van de onderhandelingen over een interprofessioneel akkoord (IPA) 2025-2026 dat de loonmarge voor de twee komende jaren, de toewijzing van enveloppes voor de verhoging van sommige uitkeringen en de verlenging van tweejaarlijkse cao’s zal bepalen.
David Clarinval, vice-eersteminister en minister van Werk, Economie en Landbouw: “Ik wil het cruciale belang opnieuw benadrukken van het sociaal overleg en de essentiële rol die de sociale partners spelen in de hervormingen van onze arbeidsmarkt. Vertegenwoordigers van werknemers en werkgevers kunnen daardoor met elkaar in dialoog gaan, onderhandelen en tot evenwichtige akkoorden komen. In een voortdurend veranderende wereld maakt het sociaal overleg het mogelijk om de economische en technologische verschuivingen te begeleiden”.
Als er geen consensus wordt bereikt tussen de sociale partners binnen een termijn van twee maanden vanaf de datum van het verslag, zal de regering de sociale partners uitnodigen voor overleg en een voorstel van bemiddeling formuleren.
Meer info?
Koen PEUMANS, Nederlandstalig woordvoerder
koen.peumans@clarinval.belgium.be
Julien VANDENBORRE, Franstalige woordvoerder
julien.vandenborre@clarinval.belgium.be
Audrey HENRY, directrice communicatie
audrey.henry@clarinval.belgium.be