David Clarinval heeft zijn bemiddelingsvoorstel voorgelegd aan de G10

De minister van Werk heeft deze ochtend de Groep van 10 ontvangen in het kader van de onderhandelingen over het interprofessioneel akkoord 2025-2026 en heeft een bemiddelingsvoorstel voorgesteld, omdat de sociale partners geen akkoord konden bereiken.

Minister Clarinval bevestigde aan de sociale partners dat de lonen zullen stijgen met 5,5% in de komende twee jaar via het mechanisme van de automatische loonindexering. Voor een gemiddeld loon (4318 euro bruto per maand), zal het gaan om 104€ netto per maand en 1250€ netto per jaar meer voor de werknemers na afloop van deze twee jaar.

Daarnaast garandeerde de minister van Werk eveneens dat het minimumloon zal worden verhoogd met 35 euro bruto vanaf 1 april 2026, waarbij de kost van deze verhoging volledig gecompenseerd zal worden voor de werkgevers.

Gelijklopend met deze koopkrachtmaatregelen, heeft de vice-eersteminister verlagingen bevestigd van de sociale werkgeversbijdragen van 325 miljoen in 2025 en 563 miljoen in 2026 om de competitiviteit van onze ondernemingen te verzekeren.

In het kader van zijn bemiddelingsopdracht heeft de minister van Werk een aanvullende analyse besteld om de perimeter voor de onderhandelingen met de sociale partners over dit interprofessioneel akkoord te bepalen. In dit kader heeft de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven bevestigd dat er geen marge is voor loonsverhogingen. Daarnaast herinnerde de Raad aan het bestaan van artikel 10 van de wet van’96 dat voorziet in verschillende extra koopkrachthefbomen die niet in aanmerking worden genomen voor de berekening van de evolutie van de loonkost.

Op basis van de aldus bepaalde onderhandelingsperimeter, heeft minister Clarinval de Groep van 10 gevraagd zijn onderhandelingen voort te zetten om te komen tot een interprofessioneel akkoord. De vice-eersteminister preciseerde eveneens dat aangezien zijn bemiddelingsopdracht dynamisch en evolutief is, hij ter beschikking zal blijven voor de Groep van 10 voor bijkomende ondersteuning indien nodig.

Volgens de wet beschikt de G10 over 3 weken om te komen tot een akkoord.

David Clarinval, minister van Werk: “Mijn doel bestaat er steeds in om te komen tot een evenwichtig compromis via onderhandeling en met respect voor de autonomie van het sociaal overleg. De federale regering heeft al meerdere structurele maatregelen genomen, en zal dat blijven doen, om zowel de competitiviteit van onze ondernemingen als de koopkracht van de werknemers te ondersteunen. De loonsverhoging van 5,5% voor de werknemers en de lastenverlaging van 888 miljoen voor de ondernemingen zijn een eerste stap in het behoud van de tewerkstelling, de versterking van de koopkracht en de vrijwaring van de competitiviteit. De regering zal via haar fiscale hervorming deze inspanningen voortzetten om het nettoloon van de werknemers rechtstreeks te verbeteren, en tegelijk de loonkost voor de werkgever te verlagen.”