Persbericht

David Clarinval : bij de top van Europa, België heeft het pesticidengebruik sinds 2019 met 35% verminderd

In het rapport van Eurostat[1] over de sleutelcijfers inzake de Europese voedselketen voor de domeinen landbouw, voeding en omgeving, doet België het zeer goed in het beheer van het risico verbonden met het pesticidengebruik.

De Europese Unie wil haar voedselsysteem doen evolueren naar een duurzaam model. Om dat te behalen, heeft zij concrete strategieën uitgewerkt, zoals de “van riek tot bord”-strategie (Farm to Fork), met als doel de voeding in Europa gezonder en duurzamer te maken, met name via de halvering van het risico verbonden met het gebruik van pesticiden tegen 2030. In het rapport van Eurostat van december 2021, bevatten de geharmoniseerde risico-indicatoren ramingen van het risico verbonden met het gebruik van pesticiden op basis van het gehalte aan werkzame stoffen, en niet enkel in functie van het verkoopvolume.

Sinds 2019 gaat het de goede kant op voor deze doelstelling, omdat dit risico 21% lager ligt in vergelijking met het gemiddelde dat werd geregistreerd over de periode 2011-2013. Dit risico is  in het merendeel van de EU-landen gedaald. In Roemenië werd de sterkste daling waargenomen, namelijk met 62%, maar in sommige landen zoals Finland, Oostenrijk, Cyprus, Letland of Estland, zagen we een toename van het risico verbonden met het gebruik van pesticiden.

België, dat zich bewust is van de Europese uitdagingen, heeft zich er altijd op toegelegd en heeft het risico nooit onderschat. Met een daling van het pesticidengebruik met ongeveer 35% in 2019 in vergelijking met de periode 2011-2013, staat het immers op de negende plaats in Europa.

David Clarinval, minister van Landbouw: “Deze cijfergegevens geven een objectieve klassering van de situatie van elke lidstaat met het oog op het aanpakken van de uitdagingen in verband met de Europese Green Deal. Ik ben zeer blij met de resultaten behaald door ons land, dat zich steeds meer toelegt op de vermindering van het risico verbonden met het pesticidengebruik. België en de Belgische landbouwers in het bijzonder, die vaak bekritiseerd worden, zijn in werkelijkheid de goede leerlingen in Europa en de rest van de wereld.”


[1] Eurostat, “ Key figures on the European food chain “,  2021 edition