Persbericht

Op initiatief van minister David Clarinval heeft de eerste vergadering van de Taskforce Agrovoeding plaatsgevonden

Op vrijdag 9 februari in de namiddag heeft vice-eersteminister en minister van Landbouw David Clarinval, samen met zijn bevoegde collega’s, vice-eersteminister en minister van Economie Pierre-Yves Dermagne en staatssecretaris voor Consumentenbescherming Alexia Bertrand, de werkzaamheden van de Taskforce Agrovoeding opgestart in de lokalen van de FOD Economie in antwoord op de acties van de landbouwsector. De gewestministers van Landbouw werden er eveneens bij betrokken.

 

Naast de verschillende landbouwberoepsverenigingen waren ook de vertegenwoordigers aanwezig van de verwerkings- en distributiesector.

 

Deze taskforce heeft tot doel een antwoord te formuleren op de vragen en bezorgdheden van de verschillende actoren over de prijsvorming in de agrovoedingsketen in haar geheel. Zij zal zich met name baseren op de verdeling van de kosten in de keten tussen producenten, verwerkers en distributeurs, en op de prijsbepaling. Het doel bestaat erin samen te werken aan oplossingen die toelaten tegemoet te komen aan de eisen van onze boeren en de andere actoren uit de keten, en de goede werking van de markten te verzekeren.

 

De voorzitter van het ketenoverleg en elke schakel kregen de gelegenheid het woord te nemen en mogelijke oplossingen voor te stellen.

De EGALIM-wet uit Frankrijk en de Spaanse wet (waardeketen) werden gepresenteerd om de gesprekken in te leiden. De bepalingen van de UTP-wet over de handelspraktijken in de agrovoedingssector werden in herinnering gebracht.

 

De resultaten van de huidige studie van het Prijzenobservatorium over de evolutie van de prijzen en marges in de agrovoedingsketen werden ook gepresenteerd. Gelet op de complexiteit van een dergelijke studie en de grenzen daarvan, moet er voorzichtig worden omgesprongen met de interpretatie. Zo houdt, voor de landbouw, het gebruikte inkomen geen rekening met het gezinsarbeidsinkomen en de grond in bezit. Er werd dus overeengekomen om de gesprekken voort te zetten om er nog een nuttiger instrument van te maken voor de actoren uit het ketenoverleg.

 

Het voorstel om een “Fair Price Label” in te voeren, dat de actoren zou verenigen rond het ‘faire’ of billijke karakter van het proces van de prijsvorming door alle actoren, werd ook toegelicht.

 

Op basis van de gesprekken van vandaag hebben de deelnemers samen een agenda bepaald van de werkzaamheden opdat de volgende vergadering de concrete maatregelen kan onderzoeken die genomen moeten worden. Om snelle resultaten te garanderen, werd beslist verschillende gespecialiseerde werkgroepen de opdracht te geven om de mechanismen en maatregelen grondig te onderzoeken.

 

De volgende thema’s kwamen naar boven voor specifieke vergaderingen op korte termijn:

 

  • Juridisch luik over de bestaande juridische mechanismen inzake de contractualisering van de handelsrelaties tussen de verschillende schakels van de keten: UTP-bepalingen, oneerlijke handelspraktijken en controles;
  • Sensibiliseringscampagne rond lokale Belgische producten en een label in functie van billijke prijsbepalingsprocessen binnen een kolom.
  • Objectivering van de verdeling van de marges na de studies van het Prijzenobservatorium, gerealiseerd samen met het INR en de NBB.

 

 

David Clarinval, minister van Landbouw: “Dit was een eerste zeer belangrijke vergadering. Ik bedank elke deelnemer voor de constructieve houding in het zoeken naar oplossingen op korte termijn, maar die duurzame oplossingen zullen opleveren voor het inkomen van iedereen. Ik deel het gevoel van de boeren vandaag dat er dringend iets moet gebeuren. We hebben de teugels in handen genomen. Zo werd op Europees niveau afgestapt van het plan rond braakland en dat rond gewasbeschermingsmiddelen. En vandaag, op federaal niveau, hebben we een lijst van 15 maatregelen opgesteld die concrete stappen voorwaarts zijn voor de boeren.”