Verslag van de economische missie naar de Verenigde Staten
Van 4 tot 11 juni heeft de federale minister belast met Buitenlandse Handel, David Clarinval, deelgenomen aan de economische missie onder leiding van HKH Prinses Astrid van België naar de Verenigde Staten. Het was de op één na grootste economische missie die België ooit heeft georganiseerd, met meer dan 540 deelnemers. De delegatie bezocht Atlanta (Georgia), New York City (New York) en Boston (Massachusetts). De minister nam deel aan een dertigtal officiële activiteiten in het kader van het programma. David Clarinval brengt het belang van deze missies in herinnering: "België heeft een open naar de wereld gerichte economie en is het derde meest geglobaliseerde land, met een groot aantal jobs die afhankelijk zijn van buitenlandse handel. De economische missies zijn dus een essentiële hefboom voor onze ondernemingen en ondernemers om hun activiteiten te ontwikkelen en zich op nieuwe markten te vestigen.” We mogen niet vergeten dat de Verenigde Staten de belangrijkste exportmarkt van België buiten de Europese Unie zijn. Anderzijds waren de Amerikanen in 2021 de eerste buitenlandse investeerders in ons land.
Tijdens de missie vond een reeks inhuldigingen plaats, zoals het nieuwe laboratorium van het Belgische bedrijf Solvay op de campus van Alpharetta (Georgia). De delegatie bezocht ook een aantal bedrijven in de Verenigde Staten, zoals UCB en AB inBev. In New York brachten de Prinses en Minister Clarinval een bezoek aan het hoofdkwartier van de Verenigde Naties waar zij van gedachten wisselden over de huidige internationale uitdagingen, waaronder de strijd tegen antipersoonsmijnen.
Een van de hoogtepunten van de missie was een door Buitenlandse Zaken georganiseerde rondetafeldiscussie in het National Center for Civil and Human Rights (Atlanta) over "The Business Case for Diversity, Equity and Inclusion (DEI)". Minister Clarinval opende het gesprek. Hij benadrukte dat er voor België geen economische diplomatie mogelijk is zonder de verdediging van gemeenschappelijke waarden, zoals tolerantie, diversiteit en gelijke kansen.
De economische missie bood ook de gelegenheid voor een aantal bilaterale politieke ontmoetingen, met name met de gouverneurs die in de Verenigde Staten veel economische beslissingen nemen. Tijdens deze bijeenkomsten konden wij belangrijke sectoren van ons land belichten, maar ook de knelpunten in de handelsbetrekkingen tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten ter sprake brengen.
Minister Clarinval concentreerde zich tijdens de week op drie belangrijke kwesties voor het federale niveau.
Op donderdag 9 juni brachten David Clarinval en Willy Borsus, Waals viceminister-president en minister van Economie, in gezelschap van verschillende Belgische bedrijven een bezoek aan de hoofdzetel van Pratt & Whitney (Massachusetts) om te praten over de verwachte return voor de Belgische industrie van de aankoop van de F-35. De verschillende contacten die tijdens de missie werden gelegd, hebben de besprekingen in een echte stroomversnelling gebracht en, ter plaatse, geleid tot de ondertekening van een intentieverklaring met Safran Aero Booster. Deze aankondiging komt op een moment dat België heeft beslist de investeringen in Defensie op te voeren, vooral met het oog op de oorlog die Rusland momenteel in Oekraïne voert.
In Boston werden ook verscheidene contracten ondertekend op het gebied van offshore-windenergie. De ontwikkeling van offshore-windenergie is een prioriteit voor de gouverneur van Massachusetts. De federale regering heeft de laatste jaren fors geïnvesteerd in dit domein, waardoor België wereldleider is geworden op dit gebied en veel expertise kan delen.
Ten slotte stond ook de biofarmaceutische sector hoog op de agenda. België is op dit gebied het derde exportland in de wereld. De positie van België is door de pandemie nog versterkt, aangezien meer dan de helft van de vaccins die uit de Europese Unie werden uitgevoerd, afkomstig was uit België. De acties die tijdens de missie in deze sector zijn ondernomen, passen dan ook in de meer algemene context van de Health & Biotech Valley-strategie die de federale regering vorig jaar heeft gelanceerd.
Op een meer transversale manier had Minister Clarinval de gelegenheid om een groot aantal Belgische deelnemers - en in het bijzonder ondernemers en managers van Belgische KMO's - te ontmoeten en uitvoerig met hen van gedachten te wisselen; dit sluit ook perfect aan bij zijn taken als federaal minister van Middenstand, Zelfstandigen en KMO's.
De missie was een succes, want zij resulteerde in de ondertekening van in totaal veertig contracten tussen Belgische en Amerikaanse bedrijven.