Persbericht

Voedingssupplementen: wetsontwerp van minister Clarinval voor betere bescherming van de consument gestemd in het parlement

Op donderdag 16 mei werd een wetsontwerp, gedragen door minister Clarinval, gestemd in de Kamer van Volksvertegenwoordigers. Het gaat om het wetsontwerp houdende diverse bepalingen inzake landbouw en voedselveiligheid en bevat een belangrijk luik in verband met de voedingssupplementen.

Het wetsontwerp heeft tot doel meerdere Europese reglementeringen op het vlak van voeding en diergezondheid om te zetten naar Belgisch recht. Concreet brengt het meerdere ontwikkelingen met zich mee om de burgers te beschermen:

  • De eerst huist in het gebruik van voedingssupplementen en levensmiddelen voor specifieke groepen (levensmiddelen voor bijzondere medische doeleinden). Naast de voordelen voor de gezondheid kunnen deze producten ook risico's inhouden, vooral wanneer ze niet op de juiste wijze worden samengesteld of gebruikt.

Sommige bestanddelen van deze producten die door de consument worden gebruikt, kunnen een risico voor hen inhouden als er een wisselwerking is met andere levensmiddelen en/of met gezondheidsproducten. Daarom voegt het wetsontwerp de mogelijkheid toe om de handel in bepaalde levensmiddelen voor te behouden aan gekwalificeerde beroepsbeoefenaars, na advies van de Adviesraad inzake voedingsbeleid en gebruik van andere consumptieproducten . 
Zo zal de verstrekking van bepaalde levensmiddelen, die voorbehouden zijn aan gekwalificeerde beroepsbeoefenaren, op oordeelkundige wijze verlopen, teneinde de gezondheid van de consument beter te waarborgen.

  • De tweede verplicht in het wetsontwerp het gebruik van de taal van het taalgebied waar de producten op de markt worden gebracht, met inbegrip van de aanduidingen op het etiket. Daarnaast moeten de drie landstalen verplicht worden gebruikt voor de verplichte aanduidingen voor tabaksproducten, waarbij in het bijzonder de gebruiksaanwijzing die momenteel in de verpakking van elektronische sigaretten zit, wordt beoogd.
  • De derde huist in de antimicrobiële resistentie, een reële dreiging voor de gezondheid van mens, dier en leefmilieu. Om dat te vermijden, werd een nationaal “One Health”-actieplan tegen antibioticaresistentie (NAP-AMR) goedgekeurd. De nadruk wordt daarin gelegd op de vermindering van het gebruik van antibiotica en op het correcte gebruik ervan. De nieuwe wettelijke bepalingen creëren een basis om maatregelen te nemen, niet alleen in geval van de aanwezigheid van (resistente) kiemen in een bedrijf, maar ook bij een overmatig gebruik van antimicrobiële middelen binnen een bedrijf.
  • Tot slot is het wetsontwerp ook gericht op de varkenssector, die momenteel in crisis is. Het wetsontwerp bepaalt immers dat de varkenssector officieel is vrijgesteld van zijn verplichte bijdragen aan het Begrotingsfonds voor de gezondheid en de kwaliteit van de dieren en de dierlijke producten (sanitair fonds) voor 2021.

Minister van Landbouw David Clarinval: “Dit wetsontwerp omvat meerdere luiken. We wilden, samen met mijn collega’s Frank Vandenbroucke en Zakia Khattabi, vooruitgaan in een hele reeks gebieden om de zaken efficiënter te maken. Verschillende maatregelen zullen een reële impact hebben op het leven van de burger, of het nu gaat om het gebruik van voedingssupplementen of nog de elektronische sigaret. Tot slot wou ik de vrijstelling van bijdragen benadrukken voor de varkenssector. Dat is echt goed nieuws voor deze sector in moeilijkheden.”