Persbericht

David Clarinval bevestigt: de sectoren die op 9 juni heropenen, zullen voor de maand juni in aanmerking komen voor het dubbele crisis-overbruggingsrecht

Op dinsdag 18 mei heeft de minister van Zelfstandigen, David Clarinval, een toelichting gegeven bij de toepassing van het crisis-overbruggingsrecht voor de maand juni. In een belangrijke boodschap aan de sociale verzekeringsfondsen verklaarde hij dat alle sectoren die vanaf 9 juni hun activiteiten kunnen hervatten, recht zullen hebben op de dubbele uitkering voor de maand juni. Dit is een gevolg van de toepassing van de regelgeving inzake het crisis-overbruggingsrecht.

David Clarinval, de minister van Zelfstandigen: "Ik ben blij met deze heropstart. Vele sectoren die al maanden stilliggen, hebben hierop gewacht. Ondanks alles moeten wij deze zelfstandigen blijven steunen, ze zullen dan ook recht hebben op het dubbele overbruggingsrecht in juni. Ik zie erop toe dat de wet en de steunmaatregelen correct worden toegepast”.

Concreet komen de volgende sectoren, die op 9 juni eindelijk weer open kunnen, in aanmerking voor het dubbele overbruggingsrecht voor de maand juni: foorkramers, bioscopen, bowlingzalen, fitnesscentra, onbemande zonnebanken, natuurparken (indoor), pretparken (indoor), binnenspeeltuinen, casino’s, wedkantoren, alle bedrijven die recreatie binnen aanbieden, behalve de discotheken. Ook de dienstverlening aan huis zal hier aanspraak op kunnen maken.

Het gaat om een bedrag 3.228,20 euro bruto voor een zelfstandige met gezinslast en 2.583,38 euro bruto voor een alleenstaande zelfstandige. Bovengenoemde zelfstandigen hebben recht op deze dubbele uitkering omdat zij begin juni nog steeds verplicht zullen zijn te sluiten.

Opmerking: de horecasector zal in juni ook recht hebben op het dubbele overbruggingsrecht, met inbegrip van restaurants die hun buitenterras al hebben geopend. De sectoren die nog gesloten zijn, zoals discotheken, zullen in juni uiteraard ook aanspraak kunnen maken op het dubbele crisis-overbruggingsrecht.